Jong geleerd....?

Als ouder hoop je dat je het goede voorbeeld geeft aan de kinderen die bij jou op mogen groeien.

Als ouders mij om hulp vragen bij de voedingskeuze voor hun baby probeer ik samen met hen op een rijtje te zetten waarom zij voor de borst- of de fles denken te gaan.

Vanaf de zwangerschap zijn er al zoveel keuzes te maken, zoveel adviezen die langs komen.

Ik vind het belangrijk dat ouders zelf hun keuze maken op basis van goede voorlichting.

Soms blijkt de praktijk tegen te vallen, is het zwaar om voor een jonge baby te zorgen, te voeden en te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Als je wilt is er hulp te vinden: zorgverleners of vrijwilligers staan klaar om jonge ouders op weg te helpen.

 

Onze kinderen kregen borstvoeding (voor ons de meest logische keuze) en de oudste twee hebben nog wel een beeld van hun kleine broertje/zusje bij mama aan de borst.

Tijdens mijn opleiding tot lactatiekundige heb ik de kinderen weleens verveeld met verhalen over alles wat ik leerde. Dat ze daar het een en ander van opgestoken hebben liet onze oudste blijken toen ze, op de middelbare school, een presentatie ging geven over borstvoeding. Ik was erg trots.

Ik kan me ook nog herinneren hoe de kinderen in de lach schoten toen een vriendin van ons op de koffie was met haar baby en bescheiden vroeg of ze even de borst mocht geven. "Tuurlijk dat is hier heel normaal hoor" riepen ze in koor.

Ooit vroeg een van mijn dochters hoe ik het zou vinden als zij voor de fles zouden kiezen. Ik weet het oprecht niet.

Die vraag werd pas weer actueel toen een kennis mij vertelde dat haar dochter (zwanger van de eerste) de fles gaat geven. Die kennis heeft vol overtuiging zelf haar kinderen de borst gegeven en gekolfd toen ze weer ging werken.

Ook deze moeder maakt haar eigen keuze (maar ik moest toch even slikken.)

 

 

Hidde maakt melk voor zijn kleine zusje (net als mama)