Als kinder- en neonatologie verpleegkundige heb ik jarenlange ervaring met de begeleiding aan ouders en baby’s die nog moeten leren drinken. 

Er is een groot verschil in het oppakken van het drinken tussen op tijd – en te vroeg geboren baby’s. 

Waarom? 

Te vroeg geboren baby’s zijn nog wat onrijp, hebben minder energie en vet. Er gaat veel energie naar het warm blijven en groeien. Voor die twee ontwikkelingen is voeding nodig.

 

Soms gaan vanuit, het ziekenhuis kleintjes naar huis met een sonde omdat alles zelf drinken nog niet lukt. Meestal word je dan vanuit het ziekenhuis begeleid tot de baby zelf kan drinken en lekker aan het groeien is. 

 

Dan heeft moeder nog de klus om veel melk af te kolven. De baby kan dan afgekolfde melk krijgen en als er genoeg melk is is het drinken aan de borst gemakkelijker. Hoe veel, hoe lang en vaak je het beste kan kolven daar kunnen we samen naar kijken en voor jou de beste manier vinden. In de eerste periode wordt aangeraden een huurkolf te gebruiken. Als de baby steeds meer zelf gaat drinken kan je het kolven gaan afbouwen. 

 

Er zijn veel tips en tricks die ik je kan leren in deze spannende tijd. Er zullen veel vragen zijn, onzekerheden waarbij ik je uitleg kan geven en opties waaruit je kan kiezen. Ik geef je antwoorden zolang je die nodig hebt en ik help je graag om tot een fijne voedingsrelatie te komen. Wat dit voor jou betekent mag je zelf kiezen: aan de borst, deels aan de borst, kolven en de melk per fles geven………….ik denk graag met je mee.