De melk was op...

Mijn moeder verbaasde zich over het feit dat ik mijn dochter na 6 weken "nog steeds" voedde.

Bij haar was de melk na 6 weken op.

Ik krijg deze vraag weleens van jonge moeders, zal het net zo gaan als bij mijn moeder/zus of tante, zij had niet genoeg melk. Ik denk dat het, voor een groot deel, aan het management ligt.

Laatst pakte ik mijn babyboek erbij en stuitte ik op het voedingslijstje wat bijgehouden is in de eerste dagen van mijn leven.

Dag 1 - 4x 10 ml water.

Dag 2 - 6 x water aangelengd met melk?

Dag 3 - 6 x 15 tot 20 ml (weer water gemixed met melk?)

Dag 4 - borstvoeding

Afkolven gebeurde in die tijd niet, contact tussen moeder in kind op de klok, niet te lang. Na 10 dagen stond mijn moeder weer in de winkel en kon zij mij (alleen liggend) voeden als er geen klant kwam. Voeden en verschonen gebeurde niet on demand maar op vaste tijden.

Ik vind het razend knap dat het mijn moeder nog gelukt is om mijn 6 weken te voeden!

 

Nu gaat het anders. Er is meer kennis over het belang van nabijheid, reflexen en instinct van de baby, de frequentie van voeding geven en de signalen die een baby kan geven.

Waar ik mij nu weleens zorgen over maak is de manier waarop wij allemaal met telefoon/internet omgaan. Alles moet meteen gedeeld worden waarbij wij het belang van het samenzijn met partner/kinderen opzij zetten. Veel van ons zijn al zo gewend aan voortdurend contact met allen die ons lief zijn dat wij vergeten dat het het directe contact verstoort.

Ik zou ervoor willen pleiten op zijn minst het eerste uurtje na de geboorte prive te houden in het nieuwe gezin, ietsje later mag de hele wereld het weten.

De beste start voor het geven van borstvoeding is de voeding is rust en aandacht in de eerste uren na de geboorte en de dagen erna. In de eerste dagen frequent aanleggen (8-12 x per 24 uur) zorgt voor een mooie productie op de langere termijn.